Zeolit – čudotvorni lek ili ne?

May 8, 2014 by

 

Zbog sve učestalije pojave čudesnih lekova za sve moguće bolesti, ovaj tekst sam napisao iskljucivo u cilju edukacije stanovništva. Tiče se Zeolita i nekih njegovih osobina, za koje mislim da bi svaka osoba trebala da zna, ako mu se već isti, predstavlja kao lekovito sredstvo.

Tekst se sastoji iz dva dela. Prvi deo je klasifikacija Zeolita po kancerogenosti i neki od naučnih radova o kancerogenosti Zeolita. Drugi deo čine odgovori koje predpostavljam da bi svako postavio po čitanju prvog dela. Za razliku od prvog dela, koji je stručne terminologije (mada sam se trudio da svuda prevedem ključne rečenice i zaključke), drugim delom sam pokušao „plastično“ da objasnim kancerogeno dejstvo Zeolita, kao i neke druge nedoumice.

Dakle:

Medjunarodna agencija za Istrazivanje Tumora, IARC (INTERNATIONAL AGENCY FOR RESEARCH ON CANCER), klasifikuje jedinjenja po svojoj kancerogenosti na grupe.

 

Klasifikacija po IARC, postoji 5 grupa:

Grupa 1 – Kancerogeni po ljude

Grupa 2A – Verovatno kancerogeni

Grupa 2B – Moguće kancerogeni

Grupa 3 – Nedokazana kancerogenost

Grupa 4 – Verovatno nekancerogeni

Link ka IARC klasifikaciji: http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/index.php

Link ka klasifikaciji po grupama:http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/ClassificationsGroupOrder.pdf

Pod rednim brojem 066733-21-9, u grupi 1, nalazi se Zeolit – Erionit! Zajedno sa radijacijom, naftnim derivatima, teškim metalima.

Neki od naučnih radova i tekstova o kancerogenosti vlakana zeolita:

1. Faktori rizika za razvoj malignog mezotelioma

Odlomak iz clanka: “Sve u svemu, ono sto je jasno, je da je izlozenost prasini zeolita povezana sa povecanim rizikom malignog mezotelioma. Jednostavno receno, zeoliti su kancerogeni, kada se udahnu. Stavise, Medjunarodna Agencija za Istrazivanja Kancera je svrstala zeolit u Grupu 1 Karcinogena, kategoriju koja se koristi ako za neko jedinjenje postoji isuvise dokaza da izaziva rak kod ljudi.”

Ceo clanak: http://www.mesothelioma.com/mesothelioma/risk-factors/zeolite.htm

2. Veza izmedju izlozenosti vlaknima Zeolita i rizika od tumora disajnih organa

Zakljucak iz rada: “Posle eksperimenata na životinjama, ispostavlja se da je vlakno zeolita najsnaznije kancerogeno poznato vlakno do sada.”

Rad: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2545613

3. Maligni mezoteliom prouzrokovan azbestom i Zeolitom u trbusnoj duplji miševa

Zaključak iz rada: “Duža izloženost azbestu i vlaknima zeolita je veoma važan uzročnik malignih transformacija ćelija.”

Rad: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6092048

4. Razvoj peritonealnog mezotelioma i malignog limfoma kod miševa uzrokovan vlaknima Zeolita 

Zaključak iz rada: “Prašina zeolita je snazan kancerogen, koji ujedno izaziva i mezoteliom i maligni limfom.” 

Rad: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1007570/

5. Žene i rak pluća – mezoteliom

Odlomak iz rada: “Prethodna studija iz oblasti Turske, zvanoj Karain, gde je vladala izloženost visoko kancerogenim vlaknima zeolita (rudnik zeolita), je pokazala da je verovatnoća da ce žene oboleti od malignog tumora dva puta veća.”

Rad: https://journal.publications.chestnet.org/article.aspx?articleID=1081093

Šta je to što Zeolit čini izazivačem tumora?

U pitanju je molekularna struktura samih Zeolita, tj. raspored tih molekula u prostoru. Upravo ona gradja koja mu daje osobine filtra, mu daje i kancerogena svojstva.

Zeolita postoji oko 200 vrsta, kao npr: Klinoptilolit, Erionit, Filipsit, Mordenit, Kabazit, Ferierit itd. Sve vrste Zeolita grade “rešetke” u prostoru – a svi su oni aluminosilikati po sastavu, sa malim varijacijama u strukturi. Upravo taj oblik, tj. raspored molekula Zeolita u prostoru je uzročnik razvoja tumora. Ona neodoljivo podseća na Azbest, a svima je poznata kancerogenost azbesta. Zeolit je, medicinski gledano, jači kancerogen od azbesta.

–          Recimo, struktura Erionita, koji je najjače poznato kancerogeno vlakno u prirodi, se blago razlikuje od strukture Klinoptilolita, koji se koristi u ljudskoj upotrebi.. Ovo su formule: formula Erionita (Na,K,Ca)2-Al42Si14O36·12H2O – naspram formule Klinoptilolita (Na2,K2,Ca)2-Al42Si14O36·15H2O. “Jezgro” obe ove vrste Zeolita je isto, aluminosilikat Al42Si14O36. Natrijum, Kalijum, Kalcijum i voda koje vidite u formulama su samo “prikačeni” na osnovni molekul. Zbog ovih činjenica, Zeolit nije odobren od strane FDA i SZO kao dodatak ishrani, ali nije ni zabranjen, sto otvara vrata da se jedan od potencijalno najjačih kancerogena u prirodi nadje u prodaji od strane neodgovornih i neobrazovanih ljudi, a u cilju materijalne koristi.

 

Kako je moguće da se Zeolit slobodno prodaje?

–          Prodavci Zeolita kao “čudotvornog” leka za sve moguće bolesti, vam nece reci da hemijski i strukturno gledano, gotovo da ne postoji razlika izmedju Klinoptilolit-a, koga oni prodaju, i Erionit-a, najsnaznijeg uzrocnika tumora od zeolitskih vlakana u prirodi. Kao sto naftna industrija nije duzna da vam kaze da su i nafta i benzin kancerogeni Grupe 1, a sme da vam ih proda, tako ni prodavci Zeolita nisu duzni da vam kazu bilo sta o njegovoj kancerogenosti. Kao što se od PVC-a i teških metala (takodje kancerogena iz Grupe 1) mogu praviti kese za prehrambenu industriju i slobodno pustiti u prodaju, tako moze i Zeolit. Činjenica je da je Zeolit klasifikovan kao kancerogen Grupe 1 i da nije odobren za ljudsku upotrebu, kao dodatak hrani. Onaj ko ga koristi, ga koristi na svoju odgovornost.

 

Koja je verovatnoća da se oboli od tumora zbog konzumacije Zeolita?

–          Treba znati činjenicu da je dejstvo svih kancerogenih jedinjenja kumulativno, ili zbirno – a to znaci jednostavno – da sto ih više konzumirate, veća je verovatnoća da se oboli od tumora. Naš organizam poseduje mehanizme kojima se bori protiv grešaka nastalih na DNK u ćelijama i poseduje mehanizme za uništenje tumorskih ćelija. Ali što je veća izloženost organizma kancerogenim materijama ili zračenju, verovatnoća da organizam negde ne popravi grešku raste. I raste verovatnoća razvoja tumora.

Autor: Aleksandar Batrićević (dipl. ing. biohemijskog inženjerstva i biotehnologije)

Social Comments

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply