Šta za ime sveta vakcine sadrže?

Oct 30, 2015 by

Sigurno ste se pitali šta se nalazi u vakcinama čiji sastav farmakomafija vešto skriva, želeći na taj podmukli način, da pokori svet razvojem autizma kod vaše čeljadi. Iz tog razloga, spremili smo vam  sažeto objašnjenje:

ČESTI SASTOJCI VAKCINA
Osim aktivnih sastojaka, vakcine sadrže i niz drugih sastojaka. Na ovom grafiku ćemo ih navesti i objasniti razloge za njihovu primenu.

Vakcine

Klikni na sliku za veći prikaz

AKTIVNI SASTOJCI
Oblik virusa, bakterije ili toksina koji uzrokuje bolest se koristi kao antigen. On je u uzmenjenom obliku u odnosu na osnovni oblik, tako da više ne izaziva bolest, ali još uvek izaziva imunološki odgovor organizma. Da bi se izmenio agens koji izaziva bolest, on se može tretirati određenim hemikalijama, tako da se dalje ne razmnožava. Takođe, može se tretirati tako da ne izaziva ozbiljnu bolest ili se mogu koristiti samo delovi agensa, izazivača bolesti, koji ne uzrokuju ozbiljne simptome.

KATALIZATORI
Dodaju se da bi intenzivirali imunoloski odgovor tela na vakcinu. Nije potpuno shvaceno kako oni deluju ali se misli da pomazu pri zadrzavanju antigena u okolini injektiranja. Na taj nacin su lako dostupni imunoloskim celijama organizma. Ne postoje dokazi bilo kakvih stetnih efekata katalizatora mada mogu da izazovu neke minimalne reakcije u blizini mesta injektiranja.

ANTIBIOTICI
Antibiotici se koriste u proizvodnom procesu vakcina da bi sprecili kontaminaciju bakterijama. Kasnije se otklanjaju i u vakcini ostaju samo rezidualne količine posle proizvodnog procesa.

STABILIZATORI
Vakcine moraju biti lagerovane i zato se dodaju stabilizatori koji osiguravaju da različite komponente vakcine ostanu stabilne i efektivne. Koriste se različiti stabilizatori,bilo neorganske magnezijumove soli kao sto je magnezijum sulfat ili magnezijum hlorid,ili mešavine laktoze,sorbitola i želatina. Takodje se koriste mononatrijum glutamat i glicin u nekim slučajevima.

KONZERVANSI
Konzervansi sprečavaju kontaminaciju vakcina. Koriste se naročito u kombinovanim vakcinama. Thiomersal je uobičajeni konzervans, iako je njegova upotreba smanjena od kasnih 90-tih kada su vakcine pogrešno povezane se autizmom kod dece. 

KOMPONENTE U TRAGOVIMA
To su ostaci proizvodnog procesa vakcina. Mada se namerno otklanjaju,rezidualne kolicine ostaju. Formaldehyde je jedan takav agens,koristi se da deaktivira viruse I detoksifikuje bakterije,ali kolicina koja ostaje je nekoliko stotina puta niza od najmanje kolicine za koju se zna da moze proizvesti stetu ljudskom organizmu.

RAZBLAŽIVAČI
Vakcine treba razblažiti do traženi koncentracije. Najčešće, to se postigne korišćenjem ili sterilne vode , ili slanog rastvora.

References & Further Reading

Prevod radili: Miroslav Kočmaruk, Vladan Ancufejev
Slika: Borislav Miletić

Social Comments

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply