Putovanje kroz prošlost i budućnost

Dec 14, 2014 by

132284642704413536101101197_TimeTravelKada sam bio mali često bih uzimao stoni kalendar i listajući datume razmišljao o tome gde ću biti tamo neke, daleke 2014. godine, ili 2018. ili…. Od tada do danas prošlo je, pa, jedno sedamnaestak godina, a ja sam i dalje fasciniran protokom vremena. Znamo da se ono kreće od prošlosti ka budućnosti, da je najverovatnije imalo svoj početak u Velikom Prasku i da je u sprezi za prostorom. To je sve što običan čovek zna o vremenu i što ga zadovoljava. Tu međutim postoji jedan problem – vražji fizičari koji svako malo moraju nešto da petljaju po našem shvatanju prirode i nagone nas da stalno revidiramo naše viđenje sveta, nisu obični ljudi. Upravo je jedna od tih njihovih igrarija trebala da da odgovor na pitanje možemo li putovati u prošlost? Ovoga puta, a na štetu svih onih grešnika koji bi bili srećni da čuju kako se mogu vratiti i ispraviti greške počinjene u prošlosti, fizičari su bili milostivi i odgovor na ovo pitanje za sada glasi: ne, ne možemo se vratiti u prošlost. Razlozi za to su brojni, od Ajnštajnove relativnosti do paradoksa dede.

Da počnemo prvo od Ajnštajna, iz njegove relativnosti znamo da se ništa ne može kretati brže od svetlosti, a da bismo se vratili u prošlost potrebno je upravo to, da se krećemo brže od svetlosti. Hajde da to ponovimo malo detaljnije i malo slikovitije. Recimo da ste vi dobili nagradno putovanje u zvezdani sistem udaljen od Zemlje 15 svetlosnih godina brodom koji bi putovao brzinom svetlosti, navedimo i detalj da je vaš sin mlađi od vas 30 godina. S obzirom da bi se brod kretao brzinom svetlosti vreme za vas ne bi proticalo dok bi za vašeg sina na Zemlji ono i dalje teklo normalno. Kada biste se vratili na Zemlju vi biste i dalje imali, na primer, 55 godina, dok bi vaš sin umesto 25 koliko je imao kada ste otišli, imao isto godina koliko i vi. Vi biste dakle otišli u budućnost.
Zanimljivo je što se isto ne bi dogodilo da ste išli brodom koji se kreće brzinom duplo većom od svetlosne. U tom slučaju vi biste do pomenutog zvezdanog sistema postali mlađi 15 godina dok bi vaš sin na zemlji ostario za toliko. Po povratku na Zemlju vaš sin i vi bi zamenili mesta, vi biste imali 25 godina dok bi vaš sin imao 55. Drugim rečima vi biste opet otišli u budućnost, samo kao mlađi.grandpa I made it
Razlog za to je činjenica da je vreme relativno i zavisi od brzine svakog posmatrača i mase oko koje se on nalazi u referentnom sistemu. Drugim rečima vaše vreme zavisi od brzine vašeg kretanja i nema nikakve veze sa proticanjem vremena objekata oko vas jer ono zavisi od brzine i mase  njihovog kretanja. Vreme je kroz relativnost uspelo da nasamari one koji bi da se vrate u prošlost.
Dobro, ali, verovatno se pitate da li mi ipak možemo da nekako otputujemo u prošlost? Ako se to pitate moraću da vas razočaram i da vam kažem da je odgovor na vaše pitanje i dalje: ne. Drugi razlog zbog koga ne možemo putovati u prošlost leži u kvantnoj mehanici i pojmu verovatnoće. Kada fizičari govore o nekom procesu iz ugla kvantne mehanike oni zapravo govore o verovatnoći da će se taj proces odigrati u određenom trenutku na određenom mestu. Prema tome naša stvarnost je, iz ugla kvantne mehanike, samo zbir najvećih verovatnoća da će se nešto dogoditi. Koliko god ovo zvučalo obeshrabrujuće ipak je dobro što je tako jer bi u suprotnom živeli u daleko haotičnijem svetu gde bi bilo uobičajeno i nimalo iznenađujuće da zaspimo u svom krevetu a probudimo se na ko zna kojoj planeti ko zna koliko daleko od Zemlje.
Stvarnost je, dakle, zbir najvećih verovatnoća da se nešto dogodi. Shodno tome mi bismo odlaskom u prošlost poremetili taj zbir jer bi u njega uveli i neverovatno malu verovatnoću da mi budemo u tom trenutku na tom mestu (upravo zbog tako male verovatnoće za to mi i nismo u prošlosti) čime bi promenili budućnost na potpuno nepredvidljiv način.
Jedna od stvari zbog koje je putovanje u prošlost nemoguće jeste i takozvani “paradoks dede”. Recimo da ipak uspete da pronađete način da se vratite u prošlost i, kada tamo stignete, nehotice ubijete svog dedu pre nego što je on uspeo da se oženi vašom babom i tako dobije vašeg oca. Na taj način vi bi sprečili sopstveno rođenje i ne biste mogli da se vratite i ubijete svog dedu.
Jedina nada za rešenje ovog paradoksa je Novikov princip samoodržanja. Po ovom principu prošlost je nemoguće izmeniti jer bi se svaki pokušaj osujećivao, vi nikako ne biste mogli da ubijete svog dedu.

A budućnost?

Dobro, to je sve što se tiče putovanja u prošlost, a šta je sa putovanjem u budućnost, da li i tu ima nekih stvari koje ga čine nemogućim? Odgovor na ovo pitanje je: i da, i ne.
Da bismtoday-is-not-the-future-back-to-the-future-hoax-fools-the-web-bbb71b7a1bo to objasnili moramo se podsetiti Ajnštajna i njegove relativnosti. Kao što smo već rekli kretanje brzinom bliskom brzini svetlosti ili jednakoj brzini svetlosti značilo bi da vreme za vas teče sporije ili uopšte ne teče. Vaš sin iz primera bi u trenutku vašeg povratka sa nagradnog putovanja imao isto godina kao i vi jer vi ne biste ostarili.
Tako kaže jedan deo relativnosti, drugi deo relativnosti nažalost kaže da je putovanje brzinom svetlosti za materiju nemoguće jer se sa porastom brzine povećava i masa a dimenzije smanjuju. Ovo znači da bi pri brzini svetlosti masa tela bila beskonačna a dimenzije jednake nuli. Kao što vidimo ni putovanje u budućnost, na žalost, nije moguće, bar ne u daleku budućnost.

Social Comments

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply