Istraživači otkrili bakteriju koja proizvodi čisto zlato

Apr 2, 2014 by

bakterija koja proizvodi zlato

 

Zlato koje vidite na slici nije pronađeno u reci ili rudniku. Proizvele su ga bakterije koje, kažu istraživači Državnog Univerziteta u Mičigenu, mogu preživeti u ekstremno toksičnim uslovima, i stvoriti grumenje 24-karatnog zlata.

 
Mogu li nas ova stvorenja spasiti od globalne ekonomske krize?
Naravno, ne – ali bar mogu Kazemu Kašefiju, asistentu mikrobiologije i molekularne genetike, i Adamu Braunu, profesoru elektronske umetnosti i intermedija, doneti malo bogatstva, bar za šou koji su napravili.
Kašefi i Braun su ti koji su napravili kompaktnu laboratoriju u kojoj ove bakterije (Cupriavidus metallidurans) pretvaraju zlatni hlorid – otrovnu tečnu hemikaliju koja se nalazi u prirodi – u čisto 99,9%-no zlato.
Prema Kašefiju, bakterije obavljaju „mikrobialnu alhemiju“ pretvarajući nešto bezvredno (zlatni hlorid košta, ali ne kao zlato) u dragoceni metal.

 
Ove bakterije su neverovatno otporne na ovaj toksični element. Ustvari, otpornije su 25 puta nego što se prvobitno pretpostavljalo. Ova kompaktna „fabrika“ koju su istraživači nazvali „Veliko delo ljubitelja metala“, sadrži bakterije koje hrane zlatnim hloridom. U roku od jedne sedmice, bakterija obavi posao, procesuirajući sadržaj, preobraćajući ga u zlato – za ovaj proces smatraju da se redovno dešava u prirodi.
Dakle, da, u suštini, Cupriavidus metallidurans može jesti toksine i izbaciti iz sebe zlatno grumenje.
Izgleda da su srednjovekovni alhemičari „kamen mudrosti“, magični element koji pretvara olovo u zlato, tražili na pogrešnom mestu. To nije mineral, to je „buba“.

Social Comments

Related Posts

Share This

Leave a Reply